26 Ocak 2011 Çarşamba

83. Oscar ve kısa Oscar tarihi

4 mayıs 1927’de kurulan ABD Sahne Sanatları ve Bilimler Akademisi tarafindan organize edilen  akademi ödülleri bu yıl 83. kez sahiplerini bulucak...
adaylari http://www.ntvmsnbc.com/id/25175296/ sayfasından bakabilirsiniz.
                                                          



İLK TÖREN HOLLYWOOD ROOSEVELT OTELİ'NDE 
İlk Oscar Ödülü töreni 16 Mayıs 1929'da Hollywood Roosevelt Hotel Blassom Room'da yapıldı. Gecenin biletleri 10 dolardan satıldı ve törene 250 kişi katıldı.
Oscar Ödülleri, verildiği ilk yıldan itibaren bütün dünyanın ilgi odağı oldu. Başlangıçta, ödül töreninin yapıldığı gece saat 23.00'te sonuçlar basına açıklanıyordu. 1940 yılından itibaren, bugün de hala geçerli olan zarf sistemi uygulanmaya başladı.
İLK NAKLEN YAYIN
Oscar Ödül töreninin ilk naklen yayını Los Angeles Radyosu tarafından yapıldı. Törenin televizyondan naklen yayınlanması ise ilk olarak 19 Mart 1953'te oldu. 1966 yılında tören ilk kez renkli olarak yayınlandı. Oscar ödülleriin yayın hakkını 1971 ile 1975 yılları arasında NBC satın aldı. 1972 yılındaki 42'nci Oscar tördeni tüm dünyadaki sinemaseverlere canlı olarak ulaştırıldı.
Törenler ilk 15 yıl boyunca otellerin toplantı ve balo salonlarında yapıldı. Aradan geçen yıllar içinde katılımcıların sayısı arttıkça daha büyük salonlara taşındı.

TÖREN ÜÇ KEZ ERTELENDİ 
Oscar töreni tarihi boyunca sadece üç kez ertelendi. 1938 yıında Los Angeles'daki sel dolayısıyla tören bir hafta geç yapıldı. 1968 yılında ise Martin Luther King'e saygı dolayısıyla, 1981'de Ronald Reagan'a suikast girişimi nedeniyle 24 saat ertelendi.
NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...
*Yakın zamana kadar Oscar ödüllerinin dağıtım töreni için seçilen gün pazartesiydi, daha sonra pazar gününe alındı.

* Ödül töreni en son 1968 yılında kendisine tanınan 3 saatlik zaman süresi içinde tamamlandı. En uzun süren ve bu alanda rekor kıran Oscar ödül töreni ise  4 saat 2 dakika sürdü.

* İlk olarak 1941’de Oscar kazanananların kim olduğu törenden önce açıklanmadı ve daha sonra da kapalı zarf yöntemi uygulanmaya devam etti.

* II. Dünya Savaşı’ndaki Amerikan askerlerinin töreni dinlemesi için ilk defa 1943 yılında radyo yayınıyla törenler, dünyaya duyuruldu.

* Her Oscar heykelciği, 13 inç yüksekliğinde ve 8.5 pound ağırlığında.

*Oscar ödül töreni, ilk olarak 1953 yılında televizyonda yayınlandı ve sunucusu Bob Hope’tu. Ödüller, 1966 yılında ilk olarak televizyondan renkli olarak yayınlandı.

* Akademi, mesleğinin son yıllarını yaşayan çok yaşlı ya da çocuk oyunculara, sakat rollerine çıkanlara ve Amerikan toplumunu eleştiren filmlere ödül vermesiyle tanınıyor.

*  Her sene 6 kişinin yan yana dizilerek açıp serdiği, sonra da rulo yapıp kaldırdığı, Akademinin malı olan halı 75.5 metre uzunluğunda.

* 1943’teki törenlerde dağıtılan heykelcik plastiktendi. Heykelcikler, şimdi altına batırılmış britanniumdan yapılıyor.

* Los Angeles depreminin olduğu 1991 yılında da heykelcikler, büyük hasara uğradı.  

* Ronald Reagan’a yapılan suikast nedeniyle 1981’deki Oscar törenleri 24 saat ertelendi. Suikasti hazırlayan John Hinckley J.R’ın amacı, Jodie Foster’ı etkilemekti.  

* Bütün dünyada ilk olarak televizyondan yayınlandığı yıl ise 1969 oldu. Bugüne değin 24 kez Oscar’ın yayın hakkını alan ve bu yıl da izleyicinin törenleri takip edeceği ABC Televizyonu’nun yayın kontratı, 2008 yılında bitiyor.  

*  Jodie Foster, 2 defa Oscar kazandı. Katherine Hepburn, 1981’de „Altın Göl Üzerinde“, 1933’te „Morning Glory“ filmleriyle Oscar aldı. Sanatçı, 12 kez altın heykelciğe aday oldu.

*  Jack Nicholson, 11 defa Oscar’a aday gösterildi. Sanatçı, 1975 yılında 37 yaşındayken „One Flew Over the Cuckoo’s Nest“ filmiyle Oscar aldı.

* Forrest Gump ve Philadelphia'daki rolleriyleTom Hanks iki yıl arka arkaya eniyi erkek oyunu Ozcar'ını kazandı.

* Oscar ödülünü kazanan ilk zenci oyuncu ,1939'da 'Rüzgar Gibi Geçti'deki rolüyle en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar'ını kazanan Hattie McDaniel oldu.

* En iyi film Oscar'ı kazanan ilk yapım Wings (Kanatlar), en iyi erkek oyuncu ödülü alan ilk aktör The Last Command ve The Way of All Flesh adlı filmlerdeki performansıyla Emil Jannings, en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan ilk yıldız 7th Heaven, Street Angel ve Sunrise 'daki yorumuyla Janet Gaynor oldu. İtalyan sinemasının usta yönetmeni Vittorio de Sica'nın imzasını taşıyan Bisiklet Hırsızları ise 1949'da verilen ilk yabancı dilde en iyi film Oscar'ını kazanan yapım olarak tarihe geçti. 

* 1972  'de The Godfather filmiyle aldığı Oscarı reddeden marlon brando . 2. Oscarını Amerika'nın kızılderililere karşı uyguladığı politikayı protesto etmek için ödülü almaya dahi gelmemiştir

* Oscar Akademisi 82 yıllık tarihinde En İyi Yönetmen Ödülü'nü ilk kez bir kadına verdi. "The Hurt Locker"ın yönetmeni Bigelow böylece tarihe geçti. Film geceden altı ödülle ayrılırken, Bullock, Bridges, Mo'nique ve Waltz da Oscar heykelini evlerine götürdüler.

*Meryl Streep ödüle en fazla aday gösterilen isim oldu. 15 kez aday gösterilmekle beraber 2 kere ödülü almayı başardı. En İyi Yardımcı Aktris ödülünü Kramer vs. Kramer (1979) ile ve En İyi Aktris ödülünü Sophie's Choice (1982) filmindeki rolü ile kazandı.

* 22 yaşındayken Kate Winslet iki defa Oscar'a aday gösterilmiş en genç kişi oldu. Winslet aynı zamanda ödüle üç,dört,beş ve altı kere aday gösterilen en genç insan olmayı başardı.

* Sadece beş oyuncu Sophia Loren, Roberto Benigni, Robert De Niro, Benicio del Toro ve Marion Cotillard İngilizce konuşmadıkları filmleri ile Oscar kazanmayı başarmıştır. Loren, Benigni ve DeNiro İtalyanca, del Toro İspanyolca ve Cotillard Fransızca oynayarak Oscar almıştır.


* Film müziği bestecisi John Williams 45 kere Oscar'a aday gösterildi ve 5 kez ödül aldı.
Kevin O'Connell 20 kere ödüle aday gösterilmesine rağmen ödülü hiç kazanamadı. Son adaylığı Apocalypto (2006) filmiyle idi.

* 1952 tarihli Kahraman Şerif (High Noon) filminin tema şarkısı "Do Not Forsake Me, Oh, My Darlin'" (veya diğer adıyla "The Ballad of High Noon") müzikal olmayan bir filmde kullanıldığı halde Oscar ödülü kazanmış ilk şarkıdır. Bestesi Dimitri Tiomkin, sözleri Ned Washington'a ait olan şarkıyı filmde Tex Ritter seslendirmişti.

* İçerisinde hatırı sayılır filmlerinde bulunduğu 500'den fazla filmin bestecisi Ennio Morricone 5 kez oscar adayı olmasına rağmen hiç ödül kazanamadı. 2007 senesinde, Morricone film müziği sanatına onun ihtişamlı ve çok yönlü katkılarından dolayı Akademi Onur Ödülü' layık görüldü.

* Üç film 11 oscar heykelciği birden almayı başardı. Bunlar; Ben-Hur (1959), Titanic (1997), ve The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) aday gösterildiği tüm dallarda ödül almayı başardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder